Doe jij het ook? Vier vormen fatale vormen van werkstressontkenning door harde werkers

Het jaar 2015 is nog maar net begonnen. En op een nieuwjaarsborrel kom ik Michel tegen, een gedreven harde werker. Hij vertelt dat hij vermoeid het vorige jaar heeft afgerond, maar nu door de kerstvakantie gaat het weer ‘een stuk beter’ met hem. En hij probeert vrolijk te lachen om zijn verhaal kracht bij te zetten en mij ervan te overtuigen dat het nu vast allemaal veel beter zal gaan.

Werkstressontkenning waarmee hij zichzelf voor de gek houdt

Michel is niet alleen in zijn werksstressontkenning. Wat dat is natuurlijk wat hier gebeurt. Hij weet dat hij een andere manier van omgaan met werkdruk en stress moet gaan vinden. Een manier die er voor zorgt dat hij ook op langere termijn zijn energiebalans op peil houdt.

Er zijn veel harde werkers zoals Paul. Ze voelen zich al langere tijd regelmatig vermoeid, slapen slecht en hebben allerlei lichamelijke klachten zoals nek en schouderpijn, vaak ziek zijn of exzeem. Toch doen ze hier niets mee. Ze hebben last van werkstressontkenning! Om maar niet toe te hoeven geven dat ze echt zo moe zijn, en om er maar niet iets mee te hoeven doen.

De vier fatale vormen van werkstressontkenning

De bekendste vormen van werkstressontkenning die ik het meest tegenkom:

  1. Van vakantie naar vakantie overleven
    Je voelt je vermoeid en het werk kost je steeds meer moeite. Gelukkig heb je een goeie tactiek verzonnen. Je leeft van vakantie naar vakantie. Alleen al de gedachte aan de volgende vakantie houdt je op de been. In de periodes daartussen is het vaak zwaar, maar ach nog 4 weken volhouden en dan mag je weer even uitrusten. Je hebt alleen steeds vaker het gevoel dat je in de werkperiodes aan het ‘overleven’ bent.
  2. Uitsteleconomie
    Wie kent niet de gedachte van ‘ik loop op mn tandvlees, maar volgende week wordt het rustiger’. Dan ga ik dan een beetje bijkomen en wat meer vrije tijd plannen. Harde werkers weten maar al te goed hoe dit verder gaat. Want volgende week is ook zo weer heel druk en vol. Die week daarop dan maar weer …….
  3. In het weekend bijtanken
    De werkweek is dan wel heel druk, maar gelukkig heb je de weekenden nog. Je plant zo min mogelijk, slaapt bij. Zin om leuke dingen heb je soms nog wel, maar je hebt de puf gewoonweg niet. Je moet toch echt bijtanken. Zondagavond slaap je vaak alweer slecht weet je uit ervaring. En maandag begint het hele werkweek weer…….
  4. Steeds minder leuke dingen doen
    Je bent de laatste tijd steeds sneller moe. En soms ook niet echt vrolijk. Je hebt gemerkt dat je steeds minder zin hebt in feestjes en verjaardagen. Je gaat er dan ook niet heen, wat alweer tijd scheelt. Tijd om een beetje uit te rusten. En zin om lekker muziek te luisteren of te gaan schilderen heb je eigenlijk ook niet. En in de stad komt de drukte ook steeds meer op je af. Lekker thuisblijven is toch een goed idee? Alhoewel, waar komt dan dat sombere gevoel vandaan?

Werkstressontkenning is een hardnekkig fenomeen onder harde werkers. Waarom? Omdat stoppen met te hard werken nu eenmaal lastig is. Je bent, soms al jarenlang, op deze manier aan het werk. En bent wellicht ook bang je je baan op het spel zet als je minder hard zou gaan werken.

Natuurlijk herken je werkstressontkenning direct bij anderen. Alleen, zeg eens eerlijk: wat is jouw favoriete manier van werkstressontkenning?

De grote vraag is nu natuurlijk: durf je het aan? Ga je in 2015 lekkerder en meer ontspannen aan het werk? Durf je pauzes te nemen, grenzen te stellen, ‘nee’ te zeggen op de juiste momenten?

Interessant artikel? Deel het.

Deel op Linkedin
Deel op Twitter
Deel op facebook
Verstuur per mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email