Ken jij hem ook? De inspannings, inspannings, inspannings, insp………PLOF – valkuil

Marlies is een harde werker die nooit te beroerd is om nog een extra stapje te doen. Werk is belangrijk voor haar en ze wil graag vooruit. Alleen die vermoeidheid de laatste tijd….. Steeds vaker heeft ze het idee dat het allemaal wel veel is wat ze op haar bordje heeft. Ze snakt soms naar een kop koffie of een echte lunchpauze. Maar ja dan staat er weer een collega aan haar bureau met een vraag. Of is er in haar agenda toch weer een lunchmeeting ingepland. Tja , daar doe je toch niks tegen, en daar gaat Marlies weer. Op naar haar volgende project.

De inspannings, inspannings, inspannings, insp ………. PLOF valkuil

Marlies is niet de enige harde werker die maar door-, en doorgaat.  Want dat is natuurlijk wat hier speelt. Door zichzelf geen rust te gunnen maakt haar lichaam de stresshormonen adrenaline en cortisol aan. Stresshormonen die bedoeld zijn om in een acute situatie te kunnen vechten of vluchten. Maar waarmee je ook prima een vermoeiende vergadering om 16.00 uur mee doorkomt. En Marlies maakt zichzelf wijs dat ‘een beetje hard werken toch echt geen kwaad kan’.

Veel harde werkers worstelen met de inspanningsvalkuil

Ze gaan maar door met hard werken. Dag in dag uit. En storten dan aan het eind van de werkdag – plof – in. Doodmoe vallen ze op de bank. En hebben geen puf meer om  ’s avonds te sporten, een vriendin terug te mailen, laat staat met een vriend(in) af te spreken. Vermoeid zitten ze ’s avonds thuis op de bank en gaan vroeg naar bed. Want morgen moeten ze weer vroeg op en wacht er weer een dag hard doorwerken.

Stoppen met doorgaan

Moeilijk kunnen stoppen met  doorgaan komt veel voor onder harde werkers. Waarom? Omdat meer pauzes nemen zonde van de tijd lijkt. Iets wat bovendien ook niet hoort in veel bedrijfsculturen. Lunchpauzes die altijd vol gepland worden met meetings.

En dan is de grote vraag natuurlijk: zou jij het aandurven om korte kleine pauzes voor jezelf te nemen? Een paar minuten uit het raam durven staren? Lunchpauzes te blokken in je agenda? Met mooi weer even naar buiten te lopen? Ik wens je een fijne werkweek met inspanning en ontspanning en wie weet zomaar met meer energie aan het eind van de dag om leuke dingen te doen.

En je werk plotseling ook weer makkelijker gaat ………

Interessant artikel? Deel het.

Deel op Linkedin
Deel op Twitter
Deel op facebook
Verstuur per mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email