De 3 snelste routes naar een burn-out. En hoe neem je een afslag?

Veel van mijn klanten zijn gedreven harde werkers. Ze streven ernaar om altijd hun zaakjes voor elkaar te hebben. Zo ook Patrick, marketingmedewerker in de luchtvaart. Patrick heeft zojuist weer een uitstekende beoordeling gehad. Zijn leidinggevende is blij met hem en roemt hem omdat hij altijd voor iedereen klaar staat, alles tot in de puntjes voor elkaar heeft. En altijd een extra project op zich wil nemen. Natuurlijk is Patrick blij om dit te horen, alleen slaapt hij de laatste tijd zo slecht…… Hij is moe, piekert veel, kan zich moeilijk concentreren en heeft eigenlijk steeds meer moeite om zijn werk af te krijgen.

De 3 snelste routes naar burnout

Patrick is niet de enige die op een burnout afstevent. Wat dat is wel waar de signalen hier op duiden.
Zijn leidinggevende heeft al eens aangegeven dat hij misschien wat duidelijker moet zijn in het al dan niet op zich nemen van nog meer werk. Maar ja, kan dat zomaar en zou dat geen consequenties hebben voor zijn carrière? En straks met die reorganisatie ……….

Zoals veel harde werkers moet Patrick veel van zichzelf, zoals:

  1. Alles moet altijd een 10 zijn
  2. Niets aan anderen durven delegeren of overlaten (anders gebeurt het toch niet zoals ik vind dat het moet)
  3. Nooit ‘nee’ mogen zeggen

Altijd maar doorracen. En hoe neem je de afslag?

Het interessante is dat je vandaag kunt besluiten om te stoppen met altijd maar doorracen en veel te hard werken. Door je te realiseren dat je ook maar een mens bent en geen super(wo)man. Je kunt niet alles altijd perfect doen. Dat kan niemand. Niemand kan altijd maar door, door, doorgaan. En door te zien: wat eis ik eigenlijk allemaal van mezelf? Is dat wel reeel? Wat doe ik met die voortdurende spanning die ik voel? En dat hoofd dat maar doormaalt? Zou t niet allemaal wat realistischer mogen? Zou je slimme keuzes mogen maken in welke projecten je op je neemt, en welke misschien nu even niet?

Wat zijn jouw kostbare energielekken?

Vaak ontdek je dan een aantal kostbare energielekken. Het goede nieuws is: daar kun je iets aan doen. En nog beter nieuws: het gaat je direct energie opleveren. Zijn er taken waarvoor een 7 goed genoeg is (bijvoorbeeld dat mailtje aan je collega)? Kun je soms iets aan een ander overlaten? Die wordt immers ook betaald voor zijn werk.

Zo kun je energie besparen. Door juist iets minder hard te werken. Door weer eens iets leuks te doen. Waar kun jij soms een bocht afsnijden? En hoeveel minder hard ga jij daarvoor werken?

Interessant artikel? Deel het.

Deel op Linkedin
Deel op Twitter
Deel op facebook
Verstuur per mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email