Druk, druk, druk, of …………

Vorige week sprak ik met Joris, een drukbezette en gedreven manager van een groot team. Hij denkt dat hij het zoals hij zelf zegt ‘niet meer trekt’. Als we even doorpraten over hoe dit zo gekomen is beschrijft hij zijn werkdag. Van de ene meeting naar de andere rennen, dagelijks een overvolle mailbox beantwoorden, nog een conference call, rennen naar huis, snel de kids in bed, uitgeput op de bank vallen, en dan ’s avonds nog even wat mail wegwerken…….

Waarom druk, druk, druk niet helpt

Joris is niet de enige manager die niet effectief bezig is, en daarbij langzamerhand opbrandt. Want dat is wat hier gebeurt. Hij is voortdurend bezig, maar op een niet productieve manier. Steeds meer managers doen dit. Ze reageren reactief in plaats van proactief. Ze zijn verslaafd aan druk zijn.

Vier vormen van ‘drukte verslaving’

De vormen van drukte verslaving die ik het meeste tegenkom

`Meters maken’

Veel managers maken zelf meters. Ze maken zelf wel even dat opzetje, regelen zelf wel even die meeting, verzinnen een plan van aanpak, en ja, dat zij zullen dat telefoontje wel even doen. Taken die het team eigenlijk zou moeten doen, maar ja ‘ik doe het allemaal 10x sneller en beter……. Het team ziet het met veel genoegen gebeuren: de manager is aan het ‘doe het zelfven’ plaats van te doen waarvoor hij staat opgesteld: leidinggeven. Ben jij een ‘doe-het-zelver’ of de leidinggevende?

‘Check’ verslaving

Druk zijn voelt heerlijk. Ieder ‘leeg’ moment je social media of berichten checken. Iedere keer dat je dat doet komt er dopamine vrij. Een cocaine- achtige stof die een prettig gevoel geeft.
We blijken dat iedere 6,5 minuut te doen. Alleen, kom je dan nog wel toe aan de echt belangrijke dingen?

Reactief werken in plaats van proactief

Wie kent dat niet? Eerst een kop koffie en dan maar eens de mail checken. Voor je het weet ben je 1,5 uur verder. 1,5 uur waarin je reactief reageert op verzoeken en problemen van anderen. Of zoals de econoom Dan Ariely zegt: Als je geen eigen plannen maakt, word je ingezet in de plannen van anderen. Maak jij je eigen plannen?

Druk zijn is makkelijker

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt: druk zijn is makkelijker. Zoals de Britse psycholoog, Tony Crabbe zegt: drukte is het vermijden van keuzes.

Do less, better

De vraag is: zou jij minder willen doen terwijl je productiever wordt? Neem de regie in handen en ga datgene doen waarmee jij het verschil maakt. Waar jij goed in bent, waar jij, en ook je leidinggevende, blij van worden. Minder doen, belangrijke dingen doen en beter!

Wil je meer weten?

Wil je vrijblijvend advies? Een lezing over hoe je als leidinggevende stress bij medewerkers kunt herkennen? Of ben je op zoek naar coaching?

Neem contact met me op op 06 – 24 24 7333.

Interessant artikel? Deel het.

Deel op Linkedin
Deel op Twitter
Deel op facebook
Verstuur per mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email