Wat is burnout nou eigenlijk?

Burnout is het gevolg van een langdurig roofbouwproces. Door langere tijd te veel te doen maakt het lijf teveel stresshormonen, adrenaline en cortisol, aan. Dit teveel aan stresshormonen leidt tot een scala aan klachten zoals vermoeidheid, slecht slapen, piekeren en twijfel aan je eigen kunnen.

 

Hoge werkdruk en reorganisaties zorgen voor druk.

Tegenwoordig vragen organisaties nogal wat van medewerkers. Ze moeten inhoudelijk op de hoogte zijn. Ze moeten flexibel zijn en beschikken over grote communicatieve vaardigheden. Tegelijkertijd krijgen veel werknemers te maken met hoge werkdruk, reorganisaties of fusies, slecht functionerend management, tegenstrijdige rolverwachtingen of onduidelijke taakomschrijvingen.

Plezier in je werk verdwijnt.

Steeds meer werknemers merken dat ze het niet meer volhouden. Vaak zijn dit juist de harde werkers, de doorzetters die altijd loyaal en betrokken zijn. Ze voelen zich voortdurend moe, het werken kost hen steeds meer moeite en het plezier in het werk verdwijnt. Het lukt deze medewerkers niet meer om op deze manier verder te werken. Zij voelen zich ‘op’.

En dan (bijna) burnout?

Als zo’n situatie van overspannenheid lang voortduurt treedt burnout op. Burnout ontstaat na een langdurig proces waarin een persoon steeds extra inspanningen levert.

Door deze extra inspanningen raakt het lichaam uiteindelijk ontregeld. De reserves raken op: men voelt zich opgebrand. De opgebrande medewerker kan o.a. last krijgen van slaapstoornissen, veel piekeren, niet meer kunnen genieten van dingen, moeilijk kunnen organiseren en prioriteiten stellen of spierpijnen. Meestal herstelt men van burnout, maar dit gaat niet vanzelf. Gebleken is dat rust nemen alleen niet voldoende is.

Een effectieve herstelmethode.

De BurnoutAmsterdam methode, is allereerst gericht op lichamelijk herstel. Daarnaast is de begeleiding erop gericht om keuzes te gaan maken en duidelijker te communiceren. Door het vinden van een nieuwe balans wordt herhaling voorkomen.