RTL Nieuws: Geen zin om te werken, een taboe? Klaran van ’t Vlie herkent dit.

Geen zin om te werken? ‘Daar hoef je je echt niet voor te schamen’

Nooit had hij gedacht dat zijn bericht zoveel mensen zou bereiken. René Sielhorst schreef op LinkedIn dat hij geen zin had in zijn werk en vervolgens lazen 30.000 mensen dat hij die dag simpelweg niets had gedaan. “Het is blijkbaar een taboe om ervoor uit te komen.”

René is eigenaar van het bedrijf It’s my life in Den Bosch, dat zich bezighoudt met gezonde leefstijlen. Een hartstikke leuke baan, vindt hij. Behalve afgelopen maandag, toen de zon scheen, de verbouwing van zijn huis net achter de rug was en hij geen zin had om te werken. Waar veel mensen zoiets misschien niet durven te zeggen, deed hij dat wel. En René kreeg verrassend veel bijval. “Het kwam recht uit mijn hart.”

‘Schaam je niet’

Het taboe hierover wil René graag doorbreken. Volgens hem is ‘geen zin hebben’ niets om je voor te schamen. “Iedereen is altijd druk. Niemand die dan zegt dat hij een keer geen puf heeft. Werkgevers zouden er meer open voor moeten staan om een werknemer een day-off te geven als het werk dat toelaat.”

Arbeidspsycholoog Klaran van ’t Vlie herkent het verhaal van René. Ze heeft veel te maken met mensen met burn-outs. “Velen denken dat je, als je druk bent, ook efficiënt bezig bent. Maar dat is helemaal niet zo. Het is juist goed om af en toe afstand te nemen van je werk als dat kan. Op het moment dat je je brein rust geeft, kunnen er nieuwe ideeën komen.”

‘We gaan altijd maar door’

Dat wil niet zeggen dat iedereen maar te pas en te onpas vrij kan nemen, benadrukt Van ’t Vlie. Maar volgens haar zijn we niet gemaakt om 8 uur per dag, 40 uur in de week geconcentreerd te blijven. “We gaan altijd maar door, door, door. Maar af en toe moet je jezelf opladen door iets anders te doen. Iedereen heeft weleens gemerkt dat je onder de douche tot nieuwe inzichten komt.”

Renés werk liet het gelukkig toe: hij belde zijn enige afspraak af, liep een rondje door het bos, dronk een kop koffie aan het water en genoot van zijn kinderen. “Die dag kon het makkelijk. De man met wie ik de afspraak had, ken ik al langer. Onze relatie is erg goed, dus ik kon eerlijk zeggen dat ik geen zin in het werk had en hij begreep het volledig. Als ik een afspraak met een nieuwe klant had gehad, was ik waarschijnlijk wel gegaan.”

‘Het draait om vertrouwen’

Volgens hem draait het allemaal om vertrouwen. “Als je voelt dat je het vertrouwen van je baas hebt, kan je lekker werken”, zegt René. “Daar hoort ook bij dat je je medewerker vrijheid geeft. Ik moet het hebben van mijn creativiteit en enthousiasme. Als ik die dag dat niet kan opbrengen, heeft het niet zoveel zin om de afspraak door te laten gaan. En door zo’n day-off heb ik nu wel weer zin om aan de slag te gaan.”

RTL Nieuws: Geen zin om te werken? ‘Daar hoef je je echt niet voor te schamen’ .

Interessant artikel? Deel het.

Deel op Linkedin
Deel op Twitter
Deel op facebook
Verstuur per mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email