Interview van RTL Nieuws met Klaran van ’t Vlie: ‘Leeg, futloos en op: steeds meer mensen krijgen uitzichtloos gevoel van hun werk’

Voel jij je ook regelmatig futloos en ‘op’ na een werkdag? Je bent niet de enige. Steeds meer mensen hebben last van zo’n leeg gevoel, dat een rol kan spelen in het krijgen van een burn-out.

Volgens het CBS voelt 30 procent van de werknemers zich minstens enkele keren per maand leeg aan het einde van de werkdag. “Je kan het gevoel omschrijven als een soort uitzichtloosheid”, zegt onderzoeker Tanja Traag van het CBS.

Onderwijs

Vooral in het onderwijs hebben werknemers hiermee te maken. Daar zegt 40 procent zich meerdere keren per maand leeg te voelen. Op de tweede plaats staat de zorgsector, met 33 procent.

Arbeidspsycholoog Klaran van ’t Vlie weet wel waardoor dat lege gevoel komt. “We hebben bijna geen tijd meer om even niks te doen, om te herstellen en op te laden”, zegt ze.

Vrijheid

Bij zzp’ers ligt het percentage mensen dat zich na een werkdag leeg voelt, lager. Daar gaat het om 20 procent. Volgens onderzoeker Traag komt dat omdat zij meer autonomie hebben in hun werk. Van ’t Vlie beaamt dat. “Zelfstandigen hebben meer regelmogelijkheden. Die hebben de vrijheid om te zeggen: ik heb vanmorgen al zoveel gedaan, ik doe vanmiddag een routineklusje of even helemaal niets.”

Werknemers hebben die vrijheid niet, vertelt Van ’t Vlie. In haar praktijk Burnout Amsterdam ziet ze het aantal mensen met burn-outklachten zoals deze toenemen. Volgens haar komt dat onder meer omdat we pauze nemen niet meer normaal vinden. “Mensen gaan maar door, terwijl we er niet voor zijn gemaakt om acht uur per dag door te gaan.”

Opladen

Mensen laden gedurende hun werkdag veel te weinig op, zegt Van ’t Vlie. “Als je op je werk toch even pauze wil houden, komt er weer een collega aan je bureau staan of krijg je een mail die dringend beantwoord moet worden. Als je dat lang volhoudt, pleeg je roofbouw op jezelf.”

We zijn het onzin gaan vinden om tijd te nemen om te herstellen, vervolgt ze. “Vroeger was de lunch nog echt een pauze, nu doen steeds meer mensen aan lunchmeetings. En zit je even in de auto om naar een afspraak te gaan, dan nemen we geen tijd om even niks te doen, maar gaan we telefoontjes afhandelen.”

Rust pakken

Rust pakken is belangrijk voor je motivatie, zegt Van ’t Vlie. “Onderzoek wijst uit dat je veel beter kunt werken als je af en toe even rust pakt. Google en andere grote bedrijven hebben niet voor niets stoelen voor een powernap, of tafeltennistafels en trampolines. Dat is niet per se omdat ze weten dat hun mensen dat leuk vinden, maar omdat het belangrijk is om je werknemers geïnspireerd te houden.”

Volgens Van ’t Vlie is het overigens niet erg als je af en toe een leeg gevoel hebt na je werk. “Maar merk je dat het heel erg toeneemt, en krijg je zelfs fysieke klachten, zoals slechter slapen en je slechter kunnen concentreren, dan moeten er alarmbellen afgaan.”

Hoe voorkom je een leeg gevoel na werk?

  • Plan pauzes in je agenda in, ook tussen meetings
  • Wissel verschillende soorten taken af: “Heb je ’s ochtends een belangrijke meeting waarvoor je moet knallen, plan dan niet ’s middags iets in waar je 120 procent voor moet gaan”, adviseert Van ’t Vlie.
  • Staar eens uit het raam
  • Maak een lunchwandeling
  • Drink een kop koffie
  • Overleg met je baas en collega’s als het teveel wordt: “Vraagt je werkgever je voor project E, maar ben je al bezig met project A, B, C en D, laat dan weten dat je dan iets anders moet laten liggen”, zegt Van ’t Vlie. “Geef aan dat je keuzes moet maken als je extra werkzaamheden krijgt opgelegd.”
  • Ga in je pauze niet alsnog op je telefoon zitten

RTL Niews: Leeg, futloos en op: steeds meer mensen krijgen uitzichtloos gevoel van hun werk

Interessant artikel? Deel het.

Deel op Linkedin
Deel op Twitter
Deel op facebook
Verstuur per mail
LinkedIn
Twitter
Facebook
Email